Door Chanté Samuel | 29-11-2018

Werkt een crash dieet?

Een crash dieet is een dieet waarbij je extreem weinig calorieën tot je neemt. Dit wordt gedaan om zo snel mogelijk veel af te vallen. "Crash" betekent letterlijk vertaald neerstorten of ineenstorting. En dat is ook wat er bij een crash dieet gebeurt: het aantal kcal dat je eigenlijk nodig hebt stort neer naar de helft of minder bij een crash dieet. Wanneer je bijvoorbeeld 2000 kcal nodig hebt op een dag, wordt bij een crash-dieet dit aantal calorieën grofweg gehalveerd. Iemand die tot 2000 kcal kan eten, eet dan bijvoorbeeld nog maar 700 tot 1000 kcal per dag. Hierdoor ontstaat een sterke negatieve energiebalans en val je af. Er bestaat geen vaste grens voor een calorie-inname waarbij je kunt spreken van een crash dieet. Maar wanneer je onder de 1200 kcal uitkomt kun je er vanuit gaan dat dit (veel) te weinig is.
 

Afzien en slechts tijdelijk resultaat

Hoewel snel en veel afvallen voor veel mensen aantrekkelijk klinkt, doe je er verstandig aan om zo ver mogelijk weg te blijven van een crash dieet. Niet alleen heeft een crash-dieet gevaarlijke en negatieve gevolgen voor je gezondheid. Het resultaat van een crash-dieet is alleen tijdelijk! Omdat je jezelf met een crash dieet in feite uithongert en je lichaam veel minder voedingstoffen en energie binnenkrijgt dan het nodig heeft, gaat je lichaam in de 'overlevingsmodus' tijdens het crash-dieet. Om te 'overleven' worden de vetreserves van je lichaam gebruikt, waardoor je afvalt. Maar zodra je weer normaal gaat eten zal je lichaam veel meer vet uit het eten opslaan. Je lichaam is namelijk bang om weer terecht te komen in een periode met te weinig voedingstoffen. Hierdoor kom je ook heel snel weer aan in vetmassa. Je zult dus eerst afvallen, maar daarna altijd weer aankomen. Zo word je met een crash-dieet nooit blijvend slank.

 

WÉL BLIJVEND SLANK WORDEN?
Test of jij slanke keuzes maakt!
Doe nu de gratis check. Ruim 50.000 mensen gingen je voor.

Ik ga akkoord met het privacyreglement.
 
 
 

 

Gevaren van een crash-dieet

LET OP! Een crash-dieet kent een aantal gevaren voor je gemoedstoestand en voor je gezondheid. Het grootste probleem wanneer je een crash-dieet volgt is het tekort aan voedingstoffen. Dagelijkse voeding die maar 700 tot 1000 calorieën bevat kan nooit de gewenste hoeveelheid vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingstoffen bevatten. Dat merkt je lichaam op allerlei manieren. Je bloedsuikerspiegel is erg laag omdat je te weinig eet, waardoor je je moe en misselijk kunt voelen en erge last kunt krijgen van hoofdpijn. Daarnaast kan je vervelende problemen krijgen met je stoelgang.

Een ander gevaar van een crashdieet is dat je zeker niet alleen vetmassa zult verliezen. Je verliest ook vocht en spiermassa. Je lichaam gaat in een periode van overleven en uithongering op zoek naar energie en dat zit in spieren. 

Ervaringen met een crash-dieet

Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen? Gerard (56), Annemarie (29) en Ellen (44) vertellen over hun ervaring met een crash dieet. 

  • Gerard (56): Met vrienden deden we in het kader van 'goede voornemens' een weddenschap wie er in januari het meeste zou afvallen. Ik begon toen met een crash-dieet, en was op 1 februari 10 kilo lichter. Ik was de ultieme winnaar, mijn 2 vrienden waren slechts 4 en 3 kilo kwijt. Ik ging weer normaal eten en dacht dat ik dat grote gewichtsverlies wel vast zou kunnen houden. Een maand later was ik weer 9 kilo aangekomen en waren mijn vrienden in totaal 6 en 7 kilo kwijt, door meer te sporten, gezonder te eten en minder te drinken. Tja.. het mag duidelijk zijn wat het beste werkt. 

 

  • Annemarie (29): Ik begon 3 weken voor mijn zus ging trouwen met een crash-dieet. Ik wilde graag 10 kg kwijt en in een mooi jurkje stralen op haar bruiloft. Drie weken beperkte ik mijn voeding tot 800 kcal per dag. De kilo's vlogen er af, maar ik voelde me moe, futloos en chagrijnig. Ik had constant honger en kon eigenlijk van niks genieten. Toch zette ik door want de bruiloft naderde. Op de dag van de bruiloft woog ik 8 kilo minder dan aan de start van mijn dieet, maar echt genieten zat er niet in voor mij. Ik had barstende koppijn en was misselijk. Ik was er helemaal klaar mee. Ik besloot na de bruiloft dan ook meteen te stoppen. Ik pakte mijn normale eetpatroon weer op en had sterk behoefte aan lekkere dingen, want die had ik erg gemist de afgelopen weken. Eenmaal op de weegschaal schrok ik enorm. Na een week was ik weer 4 kilo aangekomen. Na twee weken woog ik zelfs een kilo zwaarder dan voor mijn crash-dieet. De conclusie moge duidelijk zijn: een crash-dieet werkt niet! Begin er niet aan en bespaar jezelf een grote teleurstelling en een heleboel moeite.  Inmiddels ben ik op een verantwoorde wijze aan het afvallen door gezond en wat minder te eten en meer te bewegen. Ik ben al 5 kilo kwijt en ik weet zeker dat deze kilo's er ook af blijven!
     
  • Ellen (44): Ik heb aan den lijve ondervonden dat een crash-dieet niet werkt. Vlak voor de zomervakantie wilde ik graag nog een aantal kilo's kwijt en begon te crashen. Ik viel af, maar had het ontzettend zwaar. Op etentjes en feestjes at ik bijna niks en ik voelde me leeg en energieloos. In twee weken viel ik 7 kilo af, maar deze kilo's kwamen er op vakantie net zo hard weer aan. 


Wat werkt dan wel?

Dat crash-diëten slecht is voor je gezondheid is en averechts werkt is duidelijk. Hoe je wél succesvol afvalt en blijvend slank wordt lees je hier.


     

0 reacties op: Werkt een crash dieet?
- SCHRIJF EEN REACTIE -


Zomerchallenge