Door Chanté Samuel | 29-11-2018

Waarom diëten niet werkt 

Heb je wel eens ge-dieet? Dan ben je vast bekend met het dieet-gevoel. Het maakt daarbij niet uit of je een vetarm of koolhydraat-arm dieet hebt gevolgd, of in de weer bent geweest met poeders, shakes en repen.  Wanneer je een dieet hebt gevolgd, ken je het gevoel van streng moeten zijn, moeten volhouden en vooral niet mogen zondigen. Én het jojo-effect. Lijken de kilo's er eerst af te vliegen, kom je nadat je op je streefgewicht bent (als je het überhaupt weet vol te houden tot het einde) toch weer aan.

Het blijkt dat 80% van de mensen die door een dieet flink gewicht verliezen, na vier of vijf jaar weer terug op hun oude gewicht zijn. Of ze zijn zelfs zwaarder dan daarvoor.

Kortom: diëten werkt niet. In dit artikel leggen we je precies uit wat je niet en wat jij wél kunt doen om blijvend slank te worden.
 

Drie redenen waarom een dieet (op de lange termijn) niet werkt

 • Een dieet = arme ik. Streng zijn, volhouden en niet zondigen brengt al snel een gevoel van zelfmedelijden met zich mee; ook wel het arme-ik gevoel. Ik moet afzien, arme ik! Ik mag geen mayo, arme ik! Ik ben weer over de streef gegaan... arme ik. Kortom, je hebt constant het gevoel iets te moeten dat je enorm beperkt. En dat werkt niet! Je houdt het misschien wel even vol, maar nooit een leven lang. 
   
 • Ik hoor je denken. Een leven lang? Moet dat dan? Ik kan toch tijdelijk diëten en als ik op mijn streefgewicht ben weer normaal eten?
  Veel mensen zien een dieet als een tijdelijke periode van streng zijn dat het probleem van 'te veel gewicht' moet oplossen. Maar daar zit het probleem niet. Het probleem zit hem in je gewone voedingspatroon: het voedingspatroon waarmee je de kilo's bent aangekomen die je er met een dieet weer af probeert te krijgen. Blijkbaar krijg je in je 'normale voedingspatroon' meer calorieën binnen dan je verbrandt, waardoor je bent aangekomen. Zodra je na je dieet weer terugvalt in je oude eetpatroon zullen die kilo's er daarom weer bijkomen. Dat is waarom diëten op de lange termijn niet werkt, maar het aanpassen van je dagelijkse 'normale' eetpatroon wel.
   
 • Wanneer je een dieet volgt kies je niet zelf. Een menu op de letter volgen of een poeders en repen gebruiken doe je omdat het je wordt voorgeschreven, maar is niet je eigen keuze. Daardoor ben je niet bewust bezig met zelf kiezen. Kiezen wat jíj het liefste neemt en kiezen wat je laat staan. Terwijl dat is waar het in de rest van je (slanke) leven om draait! Want dat menu volg je eigenlijk maar even. Daarom is een dieet geen structurele oplossing voor je probleem. De oplossing zit hem in zelf keuzes (leren) maken. 

Dat ontdekte Mieke Kosters  (oprichter Skinnyminds) toen ze na haar jarenlange strijd met eten en diëten haar slanke vriendinnen ging observeren. Hoe konden zij wel bitterballen eten en toch in maatje 38 passen? Mieke dacht altijd in twee kampen: het slanke kamp met van die dunne types die het zo makkelijk hebben; de geluksvogels. En 'haar soort mensen', de wat dikkere figuren, de levensgenieters die net als zij van de wind al aankomen. En om een beetje toonbaar te zijn altijd moeten opletten en een strijd met eten moeten voeren.

Maar door het 'slanke gedrag' van haar vriendinnen te observeren kwam Mieke tot de ontdekking dat slanke mensen van nature op een bepaalde manier omgaan met eten. Ze noemt het "het geheim van slanke mensen". Slanke mensen eten ook toastjes met brie en drinken ook heus wel eens te veel. Maar door haar observatie kwam Mieke erachter dat er een essentieel verschil was tussen haar en haar vriendinnen:
 • Op een feestje nam mijn slanke vriendin twee bitterballen. En daar hoorde ik haar over praten: "O, bitterballen kan ik echt nooit weerstaan". De rest van het feestje zag ik haar niet meer eten. Als ik zei: "Ik kan bitterballen niet weerstaan" dan bedoelde ik; náást de chips, nootjes en kaasvingers die ik al genomen had. 
   
 • Als mijn slanke vriendin zegt 'echt chocola' nodig te hebben, eet ze twee stukjes. Als ik echt chocola nodig had was dat minimaal een reep. 
   
 • En wat me echt raakte: ik at de hele dag veel meer dan mijn slanke vriendin, terwijl ik continu vocht om me in te houden. Zij had nergens moeite mee en was tevreden.


Wat wel werkt: niet te veel eten

Slanke mensen mogen van zichzelf eten wat ze willen (dus ook taart of wijn) maar ze willen niet te veel eten. Ze willen slank blijven! Nee zeggen tegen te veel eten vinden ze helemaal niet erg. Het is geen opgave, maar een keuze. Daarom zeggen die dunne types zo vaak: 'Ik eet wat ik wil' of 'Ik hoef er niets voor te doen'. Nee zeggen voelt voor hen niet als straf.

Mieke verdiepte zich in het eetgedrag van haar slanke vriendinnen, maar voornamelijk in de slanke mindset die daarachter zit. Door het slanke eetgedrag van haar vriendinnen te kopiëren viel ze 15 kilo af. Ze ontwikkelde een methode waarin je ontdekt hoe je regie op je eetgedrag pakt, zonder te dieten! 

Voor deze methode geldt: alles mag! Je wilt niet langer teveel eten. Jij kiest bewust voor afvallen en slank(er) blijven.


     

0 reacties op: Waarom diëten niet werkt 
- SCHRIJF EEN REACTIE -Skinnyminds - Het geheim van slanke mensen