Door Chanté Samuel | 28-12-2018

Saboteurs: Wie werken jou tegen bij het afvallen?

Er zijn soms of vaak stemmetjes in je hoofd die je tegen werken. Bij skinnyminds hebben we deze stemmetjes uitgewerkt in zogenoemde 5 soorten saboteurs, afslanktypes: De Prinses, De Erkenningsjunk, Het Genie, De Perfectionist en De Angsthaas. Welke van de saboteurs herken jij bij jezelf?

Het kan natuurlijk zo zijn dat bepaalde mensen je niet stimuleren om af te vallen. Je partner die bijvoorbeeld zegt 'voor mij hoef je niet dunner te worden' of je vriendin waarbij je op visite bent zo aandringt 'neem toch dat extra chocolaatje'. Maar er zijn ook stemmetjes in je hoofd die je tegen werken. Bij skinnyminds hebben we deze stemmetjes uitgewerkt in zogenoemde 5 soorten saboteurs, afslanktypes: De Prinses, De Erkenningsjunk, Het Genie, De Perfectionist en De Angsthaas. Meestal herken je van alle vijf de saboteurgedachten wel iets bij jezelf, maar vaak heb je één of twee saboteurs die wat prominenter aanwezig zijn. Welke van de saboteurs herken jij bij jezelf?

De Prinses heeft er niet zoveel zin in: 'Dat gedoe met eten altijd.' De prinses kan het bestl, maar nu even niet, morgen begint ze echt. De prinses is snel tevreden: als er 2 kilo af is, weet ze dat ze het kan en verdwijnt de motivatie. 
Typisch een prinses: 'Een half uur gespind en er is geen gram af... pff als het zo moet dan heb ik er geen zin meer in.'

Voor de Erkenninsjunk is erkenning van anderen een eerste levensbehoefte; hij wil gewaardeerd worden. En daar is hij vaak zo druk mee bezig dat zijn eigen gevoelens en behoeftes vergeten worden. De Erkenningsjunk denkt voor de ander: 'zij vinden mij vast truttig of onzeker nu ik afval, dus ik neem wel wat te eten'. 

 

HERKEN JIJ JEZELF?
Maak jij al slanke keuzes?
Doe nu de gratis check. Ruim 50.000 mensen gingen je voor.

Ik ga akkoord met het privacyreglement.
 
 
 

 

Het Genie weet alles al over afvallen. Hij heeft het allemaal al eens geprobeerd, zonder blijvend resultaat. Alle diëten zijn waardeloos en de voedingsindustrie zou niet overal suiker in moeten stoppen, dat zou schelen. Dat het afvallen niet lukt, is nooit zijn eigen schuld. Een typische genie zou zeggen: 'Mijn man eet elke avond chips op de bank: hij houdt geen rekening met mij'. 

De Perfectionist doet het nooit goed genoeg; hij mag helemaal geen fouten maken, het kan altijd beter. De eigenwaarde van de Perfectionist is gekoppeld aan zijn resultaten op de weegschaal. 'Ik wil meer regels en tips: wat moet en mag ik nu precies eten?'. Hij durft niet te vertrouwen op zijn eigen oordeel en neemt daardoor geen volledige verantwoordelijkheid voor zijn eetgedrag.

De Angsthaas twijfelt of hij wel moet beginnen, draalt, doet het een beetje, probeert half. Hij is (onbewust) bang dat afvallen voor hem niet is weggelegd en heeft daarom last van faalangst: 'Afvallen? Mijn hele leven lang opletten? Dat lukt me nooit.'. De Angsthaast ziet te veel beren op de weg, hij ziet op tegen verandering en blijft liever veilig zitten waar die zit. 

 

Welke saboteur ben jij bij het afvallen?

En? Weet jij nu welke afslanktypes de boel nog wel eens willen saboteren? Of vind je het nog lastig? Doe dan de test. 

Herken je geen van de saboteurs in jezelf? Dan spelen jou juist allerlei saboterende gedachten parten: de Prinses heeft geen zin om er echt over na te denken, de Perfectionist wil geen mindere kant van zichzelf onder ogen zien, het Genie vindt het onzin, de Erkenningsjunk is bang voor het oordeel van anderen en de Angsthaas ziet dit als het begin van een heilloze weg, hij begint er niet aan. 


     

0 reacties op: Saboteurs: Wie werken jou tegen bij het afvallen?
- SCHRIJF EEN REACTIE -


Skinnyminds - Het geheim van slanke mensen