Door Vera | 23-05-2018

Rita (-20): “Bijna huilend stond ik op de mat bij pilates; ik kon met niks meedoen”

Mijn strijd met eten en diëten begon al vele jaren geleden. Ik had een jong gezin en een intensieve baan. Ik had gewoon geen tijd om met voeding bezig te zijn, dacht ik. Maar eigenlijk wílde ik dat vooral niet, want voor mij was eten onlosmakelijk verbonden met gezelligheid. Als de kinderen op bed lagen kwam voor mijn man en mij de beloning; op de bank met een filmpje en toastjes met Franse kaas. In het weekend stond mijn agenda vol met etentjes en feestjes van vrienden. Je raadt het al; uiteraard met hapjes en drankjes in overvloed. Zo kropen er ieder jaar een paar kilo bij. In die tijd woog ik 112 kilo. Ik had er wel last van, maar hield vol dat gezelligheid en eten nu eenmaal bij elkaar hoorden. En die gezelligheid wilde ik niet laten schieten. 

Ik sportte nog wel, maar spendeerde nog meer tijd aan smoesjes om er onderuit te komen.

Het grote diëten

Maar in 2007 overleed mijn man, totaal onverwacht. Ik bleef achter met twee jonge kinderen. En hoewel ik alleen maar bezig was met overleven, werd ik me er wel van bewust dat er iets moest gebeuren. Ik moest heel goed voor mezelf gaan zorgen. Want stel je voor dat er met mij ook nog iets gebeurde? Vanaf dat moment moest ik het alleen doen. Ik heb me toen samen met mijn dochter aangemeld bij de sportschool. Door te diëten en te sporten viel ik 16 kilo af. Maar eigenlijk is het grote diëten daar pas begonnen. Toen die kilo’s eraf waren begon ik weer met ‘normaal’ eten. Ik dacht dat ik gezond at, maar daar denk ik achteraf anders over. Ik kookte met pakjes en zakjes en koos alleen voor light-producten. Groente was verre van favoriet. We aten elke dag vlees en te weinig complexe koolhydraten. Ik sportte nog wel, maar spendeerde nog meer tijd aan smoesjes om er onderuit te komen. Zo kwam ik weer 10 kilo aan in 6 jaar tijd. Vanaf dat moment bleef ik gelijk. Door de week was ik streng voor mezelf, in het weekend liet ik alles los. Ik was altijd met eten bezig maar viel nooit af.

Bijna huilend stond ik op de mat; ik kon met niks meedoen.

Huilend op de mat

In april 2017 stond ik op het punt om het op te geven. Ik was eeuwig op dieet en altijd te zwaar. Ik was inmiddels boven de 50 en besloot dat ik dingen buiten mijn comfort-zone gewoon wilde doen. Zo wilde ik ook meedoen met een pilates les, ook al vond ik mezelf daarvoor te zwaar. Eenmaal daar stond ik bijna huilend op de mat; ik kon met niks meedoen. Alles zat in de weg, ik voelde me afschuwelijk. Dat was voor mij het omkeerpunt. Het was hoog tijd écht te veranderen. Ik had het boek van Mieke al eens gelezen en wilde kijken of er een vervolg was. Toen zag ik dat Skinnyminds was gelanceerd. Een coachplan met 10 stappen gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Ik twijfelde geen seconde en schreef me in. Ik had al zolang gedieet, ik wist dat er iets blijvend moest veranderen in mijn mindset. En daarbij had ik nu hulp.
 

Gestopt met diëten, gestart met afvallen

Ik begon met het maken van een moodboard met wensen en dromen. Bepaalde kledingstukken die ik graag wilde dragen, yogahoudingen die ik wilde kunnen. Ook wilde ik een Speedo wedstrijdbadpak, maar die zijn er niet in grote maten. In mijn moodboard visualiseerde ik dus wat ik wilde bereiken. Ik rekende uit wat mijn ideale kcal behoefte was en ging daar 500 kcal onderzitten. Door me te houden aan 1600 kcal per dag creeërde ik een negatieve energiebalans. Ik hield dagelijks bij wat ik at en deelde mijn doelen in de Skinnyminds-app en met anderen in mijn coachgroep. Wat ik leerde bij Skinnyminds is dat alles valt of staat bij je mindset over eten. Het voelde zo goed! Ik was gestopt met diëten en gestart met afvallen. Naar mate ik verder kwam veranderde mijn dieet-modus stapsgewijs naar een slanke mindset. Ik mag alles wel, maar niet allemaal vandaag. Ik kreeg door dat mijn denken mijn eetgedag bepaalde, en kreeg er vrede mee om keuzes te maken.

Ik was gestopt met diëten en gestart met afvallen. Het voelde zo goed!

 

Helpende gedachten

Door het coachplan kreeg ik inzicht in patronen, gedachten, gevoelens en gedrag. De knop ging om! Ik leerde mijn patronen herkennen. Zo was eten in de avond mijn zwakke punt en at ik te veel van te mager voedsel. Er moest iets gebeuren om die trek in de avond onder controle te krijgen. Met hulp van mijn coach doorbrak ik deze patronen. Voortaan accepteerde ik de trek, maar deed ik er niks mee. Die gedachte heeft mij echt geholpen. Ik hoef niet meer een plakje kipfilet, likje dit en stukje dat. Door de power van mijn mindset kan ik een beetje trek prima verdragen.

 

Sportief!

Door het hele jaar heen viel ik geleidelijk af. Ik heb me echt in de lessen gestort, ik vond ze leerzaam en leuk. Als er een mail binnenkwam wilde ik die meteen lezen. Ook pakte ik het sporten weer op. Ik begon met fitness en zwemmen, puur om calorieën te verbranden. Sporten deed ik altijd op karakter, niet omdat ik het leuk vond. Maar dat is voor mij veranderd. Op een gegeven moment voelde ik dat ik écht graag wilde sporten als ik het een paar dagen niet deed. Ik kreeg er lol in, voelde dat mijn lijf het nodig had. Inmiddels durf ik mezelf wel echt sportief te noemen. Dat had ik jaren geleden nooit gedacht.

 

Niet langer vermijden

Ook heb ik mijn patroon om te ‘vermijden’ doorbroken. Lange tijd wilde ik maar een of twee gezellige dingen afspreken per week. Want waar gezelligheid is, is altijd eten. Dat ging ik liever uit de weg toen ik aan het afvallen was. Ging ik op donderdag lunchen, dan wilde ik niet vrijdagavond vrienden op visite. In gesprek met mijn coach heb ik het vermijden definitief de deur uit gestuurd. Want waarom zou ik al die gezellige dingen missen? Mijn keuzes maak ik tenslotte zelf. Ik heb de regie!

 

En nu?

Aan het einde van mijn coachplan was ik 20 kilo lichter. Al mijn wensen en dromen van mijn eerste moodboard zijn uitgekomen. Ik kan weer kleding kopen in gewone winkels! Eerder had ik maat 50 en moest ik naar de miss Etam of grote maten winkels. Inmiddels kan ik met maat 42 bijna alle winkels in. Met yoga- en pilates lessen doe ik mee zonder problemen. Ik voel me trots en fit. Ik kan vroeg opstaan en tot  ’s avonds laat doorgaan. De last die ik altijd had van mijn spieren en gewrichten is verdwenen. En ook mijn hoge bloedsuiker is weg. Ik heb al veel stappen gezet, maar ik ben er nog niet. Voor mijn verjaardag op 20 december wil ik graag 80 kilo wegen. Dat betekent dat er nu nog 6 kilo af moet. En dat gaat me lukken! Dat weet ik zeker. Ik voel dat ik de regie heb. En ik kan je vertellen; dat geeft een fantastisch gevoel.
 


Wil jij ook een slanke mindset creeëren en de regie pakken op jouw eetgedrag? Wil jij net als Rita blijvend afvallen zonder het volgen van een dieet? Dit kun jij ook! Wij helpen jou graag hierbij met ons 10-stappen coachplan. 


     

8 reacties op: Rita (-20): “Bijna huilend stond ik op de mat bij pilates; ik kon met niks meedoen”
- SCHRIJF OOK EEN REACTIE -
Barbara
Gefeliciteerd wat een mooi resultaat. Niet alleen de afname in kilo’s maar ook de bevrijding van de strijd met dieeten! Nu alleen een kwestie van tijd voor de andere kilo’s, dat gaat je zeker lukken!! Bedankt voor je inspiratieverhaal.

Emma
Wat een heftig verhaal.. zo ontzettend knap van je. Echt een powervrouw! Het gaat je zeker lukken. Je bent een enorme inspiratie voor mij.

Elza
Heel herkenbaar... Ik zou zelf ook graag mee willen doen met de groepslessen op onze sportschool, maar ben bang dat me dat niet lukt. Ik wil niet voor gek staan voor de hele zaal... Wat gaaf dat jij gewoon mee kunt doen. Een doel dat ik ook wil stellen...

Miranda
Super!! Door dit soort verhalen weet ik dat het echt kan! Ik ben zelf ook al een aantal maanden goed bezig dankzij het boek. Als ik dit dan lees motiveert me dat extra om vol te houden. Je ziet er prachtig uit!! Heel goed gedaan

Marielle
Yes, weer een zij kent het geheim! Ik houd de site altijd goed in de gaten; krijg altijd een boost van dit soort fantastische verhalen. Heerlijk om over dit afvalsucces te lezen. Ik ben zelf nu 6 kilo kwijt en hoop er uiteindelijk ook op de 20 uit te komen. En ja hoor: het kan dus écht!!! Super, Rita.

Yana
Als dochter van Rita heb ik jaren lang haar strijd van diëten gezien; het jojo-effect en het opgeven want ze was er helemaal klaar mee omdat het haar toch niet ging lukken. En toch is het Gelukt!!! Wat ontzettend knap van haar, zo trots op mijn eigen moeder die met plezier gaat sporten (wie had dat ooit gedacht!) en inzicht heeft in voeding en haar lichaam. Ik weet zeker dat ze de 80 kilo gaat halen! Dat gaan we vieren aan de andere kant van wereld (als ze mij in dec gaat opzoeken tijdens mijn wereldreis)... natuurlijk in een speedobadpak!

Edith Stapel
Hoi Rita, Ik kwam je na zo’n jaar of 4 vanmiddag tegen in de supermarkt. Ik moest een keer extra kijken voor ik je herkende. Wat zie je er fantastisch uit! Je kunt héél trots zijn op jezelf! We zijn allebei een lange weg gegaan, nadat we elkaar in sept. 2002 op dezelfde avond inschreven bij de WW. Meerdere keren vielen we af en even zoveel keren kwamen we aan, maar we bleven positief en de weegavondjes waren altijd gezellig. Ook bij mij ging de knop om en ik ben 23 kg afgevallen en gelukkig al 2 jaar stabiel. Ik sportte altijd al veel, maar mijn conditie is nu zelfs zo goed dat ik de Alpe d’HuZes ga fietsen. Rita, zet ‘m op voor die laatste 6 kg, je kunt het! Maar met wat je tot nu toe bereikt hebt mag je ook al heel tevreden zijn hoor! Je ziet er tiptop uit! We spreken snel een keer af! Met lieve groeten van Edith#

Ingrid
Hey nichtje, Heb je inderdaad zien veranderen. De laatste keer had ik je al even niet meer gezien. Pas daarvoor de foto's van je 50 Ste verjaardag bekeken. Wat heb je het goed gedaan, wat zie je er goed uit, en wat straalde je een zelfverzekerdheid uit. Wat kun je trots zijn. En wat ben je nu een voorbeeld voor me. Op je verjaardag weeg je 80 kg, het gaat je lukken.

Skinnyminds - Het geheim van slanke mensen