Door Chanté Samuel | 29-11-2018

Moet ik sporten als ik wil afvallen?

De een is helemaal in zijn element wanneer zij zich in het zweet werkt, de ander ziet er als een berg tegenop. Dat sporten en bewegen goed voor je is weten we wel. Dat het helpt om gewicht te verliezen weten we ook. Maar is het ook noodzakelijk om te sporten wanneer je wil afvallen? Wij leggen het je uit. 

 

Nee, het is niet noodzakelijk om te sporten wanneer je wil afvallen

Wat wél noodzakelijk is wanneer je wil afvallen, is dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Als je over een langere periode 1800 kcal binnenkrijgt op een dag terwijl je 2000 kcal verbrandt, dan val je af. Maar stel dat je op zo'n dag nog 300 kcal verbrandt tijdens een rondje hardlopen, dan verbrand je 2300 kcal terwijl je er 1800 binnenkrijgt. Je negatieve energiebalans wordt groter en dus val je sneller af. Sporten is dus niet noodzakelijk, maar helpt wel!


Sporten maakt het makkelijker om afvallen vol te houden

Sporten is dus een sterke aanrader als je wil afvallen. Niet alleen om sneller af te vallen, maar juist ook voor je eetpatroon. Als je meer verbrandt, heb je ook meer ruimte om lekkere dingen te eten, bijvoorbeeld tijdens een etentje of feestje. Sport je niet, dan zal je vaker nee moeten zeggen en slankere keuzes moeten maken.

Maar sport je bijvoorbeeld 3x in de week een uurtje waarbij je 400 kcal verbrandt (=1200 kcal in de week), dan kun je per dag 170 kcal meer tot je nemen dan als je niet zou sporten. Dat is net weer dat extra wijntje of lekkere koek waar je door het sporten extra van kunt genieten. Je hoeft minder te laten staan als je regelmatig in beweging komt, en dat maakt afvallen makkelijker én beter vol te houden. 


Doe wat bij je past!

Het is belangrijk om te kiezen wat bij je past. Ga voor een sport of een activiteit die je leuk vindt en die je gemakkelijk kunt inpassen in je leven. Kies daarbij ook jouw eigen sportintensiviteit. Hoe intensief je wil sporten, hoe vaak en op welke manier is helemaal aan jou. Ben je benieuwd hoeveel kcal je verbrandt met verschillende sporten en activiteiten? Op deze website vindt je een overzicht van een aantal sporten en het aantal kcal dat je ermee verbrandt. 

 

Word je al moe als je aan sporten denkt?

Je bent zeker niet de enige. Kijk naar Nadia (-41,5kg); ze startte na de zomervakantie met minder eten en besloot na een tijdje dat ze ook in beweging wilde komen. Maar wat te doen?

"Ik haat de sportschool, wilde iets dat past in mijn drukke leven en dat ik kon doen wanneer ik dat wilde. Dan kom je toch al gauw bij hardlopen uit. Jeetje, wat keek ik daar tegenop. Ik en hardlopen: ik heb inspanningsastma en woog tot voor kort bijna 120 kilo. En dan gaan rennen? Ik verwachte het nog geen meter vol te houden."

En toch lukt het haar. In totaal viel Nadia 41,5 kilo af door minder en gezonder te eten en af en toe te sporten. Ben je benieuwd naar haar voor- en na foto en haar verhaal? Je leest het hier!

 

Kortom: moet ik sporten als ik wil afvallen?

Nee, dat hoeft niet. Als je wil afvallen dan is het aanpassen van je eetpatroon de eerste én belangrijkste stap. Aanpassen betekent hier: slimmer kiezen en minder eten. Sporten kan echter ontzettend helpen bij het afvallen en is goed voor je gezondheid. Daarnaast kan het ook helpen om afvallen vol te houden, omdat het makkelijker wordt een negatieve energiebalans te creëren. Het is dus niet noodzakelijk, maar het werkt wel sterk in je voordeel als je gewicht wil verliezen en gezond en fit wil leven.

Enne, ook als je sporten misschien niet heel leuk vindt, kan het je genoeg opleveren om het toch te doen! Neem dit blog van Cherry als voorbeeld: wat motiveert haar om toch te gaan sporten? 


     

1 reacties op: Moet ik sporten als ik wil afvallen?
- SCHRIJF OOK EEN REACTIE -Pagan J.
Ik ben heel blij dat ik dit artikel heb gevonden. Ik wil namelijk beginnen met sporten thuis, maar ik wist niet waar ik moest beginnen en hoe ik moest beginnen. Nu dat ik weet welke oefeningen ik thuis zelf kan doen, zal ik heel gauw wat O Neill shirts en leggings kopen. Ik wil me goed in mijn fel voelen. Weet soms u welke beenoefeningen het beste zijn?

Skinnyminds - Het geheim van slanke mensen