Door Mieke | 11-03-2017

Is je gewicht je eigen schuld?

Drie weken geleden debatteerde ik op tv in het EO programma Arena. De stelling: je gewicht is je eigen schuld. Ik zat in het team dat ‘voor’ stemde.

Nu vermijd ik in mijn trainingen heel bewust het woord ‘schuld’ omdat het wat mij betreft helemaal geen zin heeft een woord te gebruiken met zoveel negatieve lading. Ik geloof ook niet dat er mensen zijn die er bewust voor kiezen om dik te worden. Sterker nog, er spelen heel veel factoren een rol bij het ontstaan van overgewicht: je genen, je omgeving, je opleidingsniveau, je persoonlijkheid, je leeftijd. En ja, ook de voedingsindustrie: de porties zijn veel groter dan vroeger, er zit meer suiker en vet in, en de informatie op de verpakkingen is niet altijd even duidelijk.

Kortom: afvallen en/of slank blijven gaat in deze tijd niet vanzelf. Het is ook niet makkelijk. Voor niemand.
 

'Ik kan er niets aan doen'

Ook ik was altijd wat dikker. Dat lag wat mij betreft sowieso aan m’n genen; m’n hele familie was wat dikker, aan m’n omgeving: die vond, net als ik, lekkers eten en wijntjes drinken extra gezellig en aan de wind: ik had pech, ik kwam van de wind al aan.
Ik weet nu, dat juist dit soort ‘ik kan er niets aan doen, arme ik’ gedachten afvallen nog vele malen moeilijker maakt. Inmiddels voel ik gelukkig wel degelijk invloed. En dat is een heel blij en krachtig gevoel!

Uiteindelijk stop je je eten zelf in je mond. Als je merkt dat je zwaarder wordt en je wilt dat niet, dan kun je leren om anders met eten om te gaan. Mensen hebben gelukkig de capaciteit om kennis te vergaren over gezond eten, om anders te denken en te doen en dus om bewust te kiezen voor lekker, gezond en minder eten: je kunt zelf regie pakken op je eetgedrag. En dat is de reden dat ik ‘voor’ stemde op de stelling: Ik geloof in de kracht van mensen! 
 

Iedereen kan een zak drop wegleggen

In the end is (bij 99 van de 100 mensen) gewicht een gevolg van een simpele rekensom: eet je meer dan je verbrandt, dan kom je aan. Eet je minder, dan val je af. Feitelijk kan iedereen de handeling verrichten om een zak drop weg te leggen, een tweede bord weg te schuiven of gezonde producten in het boodschappenmandje te doen. Maar waarom is dat vaak zo ontzettend moeilijk? Niet de schuldvraag: dit is de vraag die er echt toe doet! 

Weet je het antwoord daarop voor jezelf? Dan kun je wat doen: blijvend je eetgedrag veranderen door ineffectieve gedachten en dikmakende gewoontes te doorbreken. Het antwoord is natuurlijk niet simpel: ieder mens is anders. De eerste stap als je voorgoed wilt afvallen is ontdekken waarom JIJ vaak te veel eet.
 

Daarover gaat m’n boek Ik ken mezelf en ben slank. Ik hoop dat je die eerste stap zet. Want man, wat voelt regie op je eetgedrag beter dan iedere keer overeten. Dat energieke, trotse, zelfverzekerde gevoel is echt alle moeite waard! En ja, dan eet je net als slanke mensen wat je lekker vindt. Dan mag je alles, je wilt het niet altijd. Jij bent slank!


     

2 reacties op: Is je gewicht je eigen schuld?
- SCHRIJF OOK EEN REACTIE -Janny
Zo simpel is het niet altijd, ik leef gezond snoep niet ik sport 3 keer pw en heb overgewicht. Maar zeker niet door eten. Ik heb een verstoorde hormoonhuishouding door mijn schildklier. niet iedereen die zwaar is heeft dat zelf bewust of onbewust gedaan door teveel te eten, snoepen of wat dan ook. Ik ken mezelf en ben zeker niet slank dus dat zou betekenen dat iemand die te zwaar is zichzelf niet kent zo zeg je dat een beetje, en dat vind ik jammer.

Joan
Ik kan jou reaktie helemaal begrijpen, ze zegt ook dat er vele factoren zijn, en dit is er helaas één van, ikzelf heb vele hormoonmedicatie gehad waar ik flink veel van aankwam, maar toch op een gegeven moment heb ik een cursus gevolgd waar je je gedachten in kon omzetten, en na ging denken voordat je het in je mond stopt, ook al was dat dan geen snoep, en dat heeft mij héél goed geholpen, dat ik ben gaan afvallen, maar nogmaals ik begrijp jou reaktie en het is ook frustrerend als je er iets aan doet en het werkt niet, heel veel succes ermee verder

Skinnyminds - Het geheim van slanke mensen