Door Cherry Barto | 03-12-2018

Draken en speculaas

Soepel valt de skinnyjeans maat 38 over mijn billen, ook de knoop gaat zonder te hoeven springen of adem inhouden dicht. Ik draai rond voor de spiegel in het kleine pashokje en kan het nog steeds niet helemaal geloven. Drie jaar geleden nog maar moest ik me in wijde tunieken maat 44 hullen en was ik nooit echt gelukkig met wat ik in de spiegel zag. Ik kocht kleding die paste, niet persé die ik heel mooi vond en mijn kledingkast bestond vooral uit veel zwart, omdat dat zo lekker afkleedt.

Het is druk in de kledingwinkel, het fenomeen ‘Black Friday ‘heeft veel mensen naar het centrum gelokt die begerig tussen de rekken vol korting lopen. Het gevoel deze kans niet te kunnen laten schieten overheerst, ook bij mij. Ondertussen hoor ik in mijn tas steeds gepiep. Het is vrijdag, dus weeg-dag bij de deelnemers van ‘mijn’ coachgroepje. Ze zijn lekker bezig, zie ik, als ik even op mijn mobiel gluur. Ze geven hun happen cijfers, kiezen alleen het allerlekkerste en leren dat lekker eten prima samen kan gaan met afvallen. Leuk dat zo’n kleine aanpassing in je eetgedrag al zoveel kan schelen. 

Ik kijk in de spiegel naar de skinnyjeans. Is die eigenlijk wel een 8 of hoger?  Ik concludeer dat het een prima 7 is, maar geen 8. En ik hoef geen genoegen meer te nemen met een gewone 7. De jeans gaan terug in het rek. Fluitend fiets ik naar huis, tevreden dat ik niet gezwicht ben voor een middelmatig kledingstuk dat vermoedelijk ongedragen in de kast zou zijn blijven hangen.

Onderweg stop ik bij de supermarkt, ik heb inmiddels trek, want door mijn gedraaikont in de paskamer is mijn gebruikelijke lunchtijd al ruim verstreken. Stom, want les 1 bij afvallen is nóóit met honger boodschappen doen. Maar het is even niet anders. Gelukkig heb ik voor vanavond al bedacht wat ik ga koken, dus wat dat betreft geen getwijfel. Snel pak ik wat ik nodig heb en loop verder. Daar stuit ik op de bakkersafdeling, het is eind november dus een grote verzameling speculaas, pepernoten, chocoladeletters en marsepein grijnst mij tegemoet.  Al mijn draken zijn volop actief; “Ach, je past nog steeds in maatje 38, dus wat maakt het uit”, “Het weekend begint, dus dan mag je wel wat extra’s” en “Dat speculaas daar is zeker een 10 waard!”  Ik loop, iets minder besluitvaardig, verder en probeer mijn draken te temmen

 

OOK JE DRAKEN TEMMEN?
Kom er achter of jij al slanke keuzes maakt
Doe nu de gratis check! Ruim 50.000 mensen gingen je voor.

Ik ga akkoord met het privacyreglement.
 
 
 

 

Maar de supermarkt is niet gek, vlakbij de kassa nog meer lekkers, echt gevuld speculaas, “vers van de bakker” staat erbij.  Mijn draken winnen en ik gooi een pakje in mijn winkelmandje. Bij de kassa staat een lange rij. In een andere rij staat een jonge, zwangere vrouw met hangend aan haar arm een klein jochie van een jaar of 3. Hij heeft zijn zinnen gezet op de zakken snoepjes die bij de kassa liggen. Zijn moeder heeft al ‘nee’ gezegd, maar dat weerhoudt hem er niet van alles uit de kast te trekken om zijn zin te krijgen. Hij jengelt dat het weekend is en dat hij noohóóit eens wat lekkers mag en dat álle andere kinderen dat wel mogen.  Zijn moeder is moe, ik herken het gevoel van allesoverheersende moeheid als je kleine kinderen hebt en ik zie haar met zichzelf in conflict. Nee is nee, natuurlijk, anders worden ze maar verwend, maar nu toegeven geeft direct rust aan haar hoofd en ach, hij heeft zo’n lekker bekkie, hoe kan je daar nou nee tegen zeggen. Zuchtend zegt ze dat hij een zak mag pakken.

Ik ben inmiddels bijna aan de beurt en leg mijn boodschappen op de band. Het speculaas kijkt me aan, het etiket zegt dat er 430 kcal per 100 gram in zitten, in mijn hoofd dreinen de draken nog wat na, dat ze noohóoit eens wat lekkers mogen en dat het nu toch bijna weekend is.  Ik grinnik om de herkenning met het jengelende jochie en loop gauw terug om de speculaas terug te leggen.  Vandaag win ik: regie op mijn eetgedrag!

Cherry

P.S. Zie je toch een beetje op tegen de feestdagen, wil jij ook je draken kunnen temmen of wil je gewoon wat extra inspiratie (tips, blogs, eyeopeners, recepten) in de decembermaand ontvangen? Schrijf je dan in voor onze feestdagen challenge met het thema: alleen het allerlekKERST! Op naar een feestelijke periode mét bewust genieten en zónder regie-loos overeten! Schrijf je hier in.
 


     

0 reacties op: Draken en speculaas
- SCHRIJF EEN REACTIE -


Zomerchallenge