Door Leanne | 01-01-2020

Dit wordt jouw jaar! Over afvallen en andere goede voornemens

 

“Wat zijn jouw goede voornemens voor dit jaar?” vraagt een vriendin


Ik slik; eigenlijk dezelfde als die van vorig jaar: minder drinken, meer bewegen, meer ondernemen. Ik merk als ik de woorden uitspreek, dat een concreet plan ontbreekt.

We barsten in januari van de goede voornemens. Vaarwel chips, alcohol en ongezonde snacks: hallo Spa blauw, groenten en fruit. En iedereen die regelmatig naar de sportschool gaat, weet dat je de eerste weken van het nieuwe jaar liever even overslaat. Jouw favoriete toestel? Bezet door die nieuwe. Een eindje fietsen dan maar.

Maar na die eerste twee weken gebeurt er wat opvallends: mensen hangen hun goede voornemens aan de wilgen. Het normale leven is weer begonnen, en zo’n glaasje alcohol is toch wel heel gezellig. En je was vanavond laat thuis, dus dan is pizza gewoon lekker makkelijk...

Het is duidelijk dat gedragsverandering de eerste dagen van het nieuwe jaar nog best te doen is. Maar na een tijdje komen je oude gewoonten weer langs. Je had ze niet voor niets, dus laten ze zich niet zo makkelijk in een hoekje zetten. Hoe gaat dat bij jou? Heb je in januari een weg van verandering ingeslagen, of ben je al een beetje teruggevallen in oude patronen?
 

Nieuwe gewoontes aanleren is geen makkie, maar het kan wél!

Ik liet me toen ik begon met afvallen altijd graag inspireren door voor- en na foto's in blogs; voorbeelden van mensen die daadwerkelijk anders waren gaan eten en bewegen. Voor mij hét levende bewijs dat verandering mogelijk was: zij hadden hun goede voornemens waargemaakt.

Volgens mij begint elk goed voornemen met de vraag: is dit echt wat je wilt? Voel je een bepaalde noodzaak om dit te veranderen?

Soms merk je namelijk dat doelen met elkaar concurreren. Bijvoorbeeld als je wilt stoppen met alcohol, maar tegelijkertijd veel waarde hecht aan gezellig wijntjes drinken met vriendinnen. Vind je het eerste niet veel belangrijker dan het tweede, dan is de kans klein dat je doorzet met je verandering.
 

Durf je fouten te maken?

Veranderen lukt je alleen als je accepteert dat je soms fouten maakt. Misschien wilde ik deze maand elke dag een half uur bewegen. Na dat 2 dagen op een rij niet te hebben gedaan, kan ik denken: laat maar, het lukt me toch niet. Of: ik accepteer dat gedragsverandering niet rechtlijnig is en bedenk hoe ik het morgen anders kan aanpakken.
(Als het regent wanneer ik wil wandelen, pak ik gewoon de paraplu!)
 

Hoe je je doel formuleert doet ertoe

Een truc om goede voornemens tot een succes te maken, is jezelf vertellen waarmee je begint, in plaats van waarmee je stopt. Niet: ik drink geen frisdrank meer als ik na werk op de bank plof. Maar: als ik uit werk kom, drink ik een kop thee. Kortom: wat ga je wél doen?

Dat is niet alleen een positiever doel, maar je vervangt daarnaast oud gedrag met nieuw gedrag. Heel effectief, want ik kan wel zeggen dat ik op een feestje geen alcohol wil drinken, maar als ik niet duidelijk heb voor mezelf wat ik dan wél ga drinken, is de kans groter dat ik zwicht voor een wijntje. Sterker nog, dat is ook gebeurd.

Het werkt daarnaast goed om een nieuwe gewoonte te koppelen aan iets wat je al doet. Zoals: als ik ’s avonds mijn tanden poets, dan ga ik daarna flossen. Als ik 's ochtends heb ontbeten, dan ga ik daarna wat oefeningen doen. Creër je eigen routine!

Dus, is jouw goede voornemen nu al faliekant mislukt? Onmogelijk. Veranderen gaat met vallen en opstaan. Zie het als een groot experiment: alles wat je probeert, telt. Als je maar blijft proberen!

Waar ga jij voor in 2020?


Groet,

Leanne


     

2 reacties op: Dit wordt jouw jaar! Over afvallen en andere goede voornemens
- SCHRIJF OOK EEN REACTIE -Ria
Mijn voornemen gaat om bewustwording. Ik wil minder vlees eten en stoppen met eten om redenen die niks met eten te maken hebben. Dat is nog niet gelukt... maar ik had er nog geen concrete acties aan verbonden. Misschien moet ik een aantal dagen gewoon kiezen als vleesvrije dagen! En voor ik eet eerst even voelen wat er speelt

Roos
Haha ik ben een van die 'nieuwen' in de sportschool. Maar ik ga wel goed, tot nu toe twee keer per week! Als ik een moeilijk moment krijg zal ik terugdenken aan dit blog en concurrerende waarden.

Skinnyminds - Het geheim van slanke mensen