Door Leanne | 15-03-2019

Dit is wel een erg leuke manier van jezelf belonen

Veel mensen beginnen pas met andere keuzes maken en afvallen als ze zich gemotiveerd voelen. Jezelf motiveren kan je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door jezelf te belonen. Dat maakt het afvallen een stuk leuker!

Primair is een beloning voor je nieuwe gedrag natuurlijk dat je kilo’s afvalt (of een betere gezondheid ontwikkelt, meer energie of conditie krijgt). Het fijne resultaat van je inzet. Er is alleen één probleem: die beloning ervaar je pas op de langere termijn. Je hebt ook beloningen nodig op de korte termijn om je nieuwe gedrag vol te houden.

Binnen de psychologie is alom bekend dat positieve bekrachtiging van gedrag eraan bijdraagt dat je gedrag in de toekomst eerder herhaalt. Korte termijn beloningen zijn dus heel effectief. En ze hoeven niet groots of ingewikkeld te zijn. Je ziet bijvoorbeeld steeds vaker beloningen in de vorm van ‘gamification’. Een voorbeeld van gamification is dat je een digitale trofee ontvangt als je een week lang elke dag 10.000 stappen hebt gezet. Dat kan enorm motiverend werken! Er zijn op die manier veel verschillende beloningen te bedenken die kunnen helpen bij het bereiken van jouw doel.

Het is dus heel slim om een manier te bedenken waarop je jezelf beloont (en motiveert) tijdens het afvallen. Eén van de deelnemers aan ons coachplan heeft een wel heel leuke manier van belonen voor zichzelf. Misschien dat het jou ook inspireert om iets soortgelijks te verzinnen. Lees hier haar verhaal:
 

Mijn naam is Carmen Asensio
en ik ben 47 jaar en woonachtig in Zuid-Scharwoude. Naast mijn werk als Virtueel Assistent ben ik lid van Team Langedijk. Dit team heeft zich als doel gesteld om geld in te zamelen voor diverse goed doelen gerelateerd aan kanker. Dit geld verzamelen we door zowel team acties als ook persoonlijke acties. Een van de team acties is meedoen aan de Roparun, vorig jaar ben ik voor het eerst mee geweest en vertrokken we vanuit Hamburg. Aankomend jaar ga ik weer mee en deze keer vertrekken we vanuit Parijs.

Hieraan is mijn persoonlijke actie ook gerelateerd; ik ben op 1 december gestart met mijn uitdaging en die is om op 7 juni 10 kilo lichter de bus in te stappen richting Parijs. Zoals velen heb ik ook al van alles gedaan om af te vallen, en dat is ook vaak gelukt maar nooit blijvend. Vandaar dat ik deze keer dacht; als ik ander resultaat wil, moet ik het ook anders doen. Eén van de dingen die ik daarvoor deed was mij aanmelden voor het coachingprogramma van Skinnyminds, niet meer in mijn eentje thuis stoeien maar gestructureerd aan je mindset werken.

Uit mijn comfortzone
Een tweede manier om het anders te doen was uit mijn comfortzone treden door mijn uitdaging wereldkundig te maken. Daarin ging ik zelfs een stap verder, ik kondigde mijn challenge aan op facebook en whatsapp en vroeg mensen mij te sponsoren voor het goede doel. Dat was eng, nu wist iedereen dat ik af wilde vallen, wat als het nu niet lukt?

Maar toch deed ik het omdat ik hiermee twee vliegen in 1 klap had; ik haalde geld binnen voor het goede doel én ik had een stok achter de deur!! En tot mijn verbazing kreeg ik mijn eerste reactie van iemand die ik bijna nooit meer zie, en er volgden meer hele lieve reacties van mensen die mij wilden steunen en graag een bedrag beschikbaar stelden. De donaties variëren van 1 tot 10 euro per kilo en op dit moment is iedere kilo die ik afval al € 85,50 euro waard!

Op 1 december heb ik mijn sponsoren een berichtje gestuurd met daarin een foto van de weegschaal. Oeps, nu weten ze allemaal hoeveel ik weeg. Maar wat maakt het uit want ik ga dit doen!

Veel mensen verklaarden mij voor gek omdat ik in december begon ‘waarom wacht je niet lekker tot volgende maand?’. Maar nee, ik zat in de goede flow en daar wilde ik gebruik van maken. En wat ben ik daar blij om, in plaats van aankomen gedurende de decembermaand kon ik mijn volgers op 1 januari een foto sturen van de weegschaal die 3,8 kilo minder aangaf. Wauw! Heerlijk om te doen.

Geluksmomentje
Niet lang daarna, op 13 januari, ontvingen mijn sponsoren een extra mail om mijn geluksmomentje te delen; 5 kilo afgevallen! Dat had ik nooit verwacht om zo snel al de eerste 5 kilo kwijt te zijn. Heel voorzichtig komt de gedachte bij me op dat ik misschien wel meer dan 10 kilo ga afvallen voordat ik naar Parijs ga! Het gaat nog steeds enorm goed, zeker dankzij de steun van mijn Skinnymindgroepje en de inzichten via mijn coach Timira. Er is nog veel werk aan de winkel maar ik ga vol goede moed door.

Op 13 januari stond de teller voor het goede doel op € 427,50 en dat gaat zeker meer worden. Zou het niet gaaf zijn als ik door mijn gewicht in de strijd te gooien € 1.000,- ophaal?

Nieuwe lieve sponsoren zijn nog steeds welkom!
Wil jij Carmen ook steunen in het behalen van haar doel? Stuur dan een mail naar carmen@cameos.nl met het bedrag per kilo dat je wilt sponsoren. Op 1 juni zal zij een tikkie sturen (dan weet je gelijk of het haar gelukt is). Je kan ook een bijdrage door eenmalig een bedrag over te maken naar het hieronder genoemde bankrekeningnummer:

NL74RABO0332277461 T.a.v. Stichting Team Langedijk.
O.V.V. Afvalactie Carmen


     

0 reacties op: Dit is wel een erg leuke manier van jezelf belonen
- SCHRIJF EEN REACTIE -
Skinnyminds - Het geheim van slanke mensen