Door Chanté Samuel | 07-12-2018

Met deze 7 tips houd jij afvallen wel vol

Je bent goed bezig: 2 weken lang heb je het gevoel dat je je eetgedrag de baas bent. Je bent afgevallen, maar dan na 2 weken, ligt die chocoladereep er opeens wel heel verleidelijk bij. 'EET MIJ!'. ''Ah joh'' zegt dat stemmetje in je hoofd, ''1 stukje kan wel , je bent zo goed bezig, je hebt het verdiend''. Je neemt een stukje... en nog een stukje... en hop daar gaat het laatste stukje chocola. En ook het laatste stukje vertrouwen wat je in jezelf had trouwens. In de praktijk blijkt afvallen moeilijker dan gedacht. Als afvallen makkelijk was geweest, was iedereen slank. Wil je afvallen dan moet je accepteren dat je het soms wat moeilijk krijgt. Dat vraagt om doorzettingsvermogen. Met deze 7 tips hopen wij dat het afvallen iets makkelijker voor jou wordt, 7 tips waardoor jij afvallen wel gaat volhouden

Tip 1: Betrek de toekomst erbij

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want je langetermijndoel lijkt heel ver weg als die chocoladereep je aan zit te staren. Maar staart die reep je aan: word dan bewust, bedenk wat jouw langetermijndoel is. Het helpt hierbij om jouw doel te visualiseren. Je kunt ook een moodboard maken. Hoe zie jij eruit over 3 of 6 maanden? Print hem uit, plak op de koelkast. Gun jij jezelf nu die reep chocola of gun jij jezelf over een paar maand dat je je fijn en trots voelt? Bovendien: eet je nu die reep helemaal op, dan is de kans groot dat je er een vol- en rotgevoel aan overhoudt.

Tip 2: Wat beloont het nu?

Omdat het in sommige situaties lastig is om voor je langetermijndoel te kiezen, is het verstandig te bekijken wat de invloed van jouw gedrag op de korte termijn is. Kies je nu voor slank, dan voel je je trots, vertrouw je in jezelf en krijg je wilskracht. Kies je niet voor slank dan ervaar je achteraf teleurgestelling, baal je en geef je misschien zelfs wel op.

Tip 3: Ho stop: sta eens even stil

Wat vaak het probleem is, is dat die reep chocola al in je mond zit voor je het weet. Jij wilt vanaf nu blijven kiezen om niet te veel te eten: ook in de gevallen dat het eten voor of naast je ligt. Vraag jezelf af: 'is het 100% zeker waar dat ik 'nee' nu niet kan verdragen?' Wat ook al kan helpen is om bewust drie keer in- en uit te ademen. Je beseft dan beter dat je wel degelijk een keuze hebt. 
 

Tip 4: Leer jezelf kennen

Je kan pas regie over je eetgedrag krijgen als je jezelf kent. Dat betekent dat je erachter moet komen wat jouw valkuilen zijn. Dus bijvoorbeeld: dat je het afvallen niet kan volhouden. Welke saboteurs zorgen hiervoor? Bekijk kritisch hoe je gedachten, gedragingen en hoe je je hierbij voelt. 

Door hier te klikken kan je checken welke saboteurs jou tegen werken.

Tip 5: Maak afvallen prioriteit

Als je begint met afvallen is gezond eten, eventueel bewegen, kcal tellen natuurlijk prioriteit. Maar die prioriteit kan al snel verzwakken. Helemaal als er andere dingen in je leven spelen die je dan toch belangrijker begint te vinden: een belangrijke deadline op je werk of het helpen van de kinderen met school. Je afslankdoelen en daarmee de regels voor het volhouden van afvallen worden vergeten.

Tip 6: Informeer de omgeving

Klinkt alsof er een evacuatie gaande is, maar wetenschappelijk onderzoek heeft gebleken dat sociale controle en je omgeving om steun vragen de kans op succes vergroten. Je maakt je kans op het volhouden van afvallen dus kleiner als je er niemand over vertelt. Bang dat andere mensen zien dat het toch niet lukt? Dat is de saboteur, de Angsthaas, die de hoek om komt kijken. 
Of ben je bang dat anderen reacties gaan geven dat ze je saai vinden als je afvalt. Lees dan hier hoe je daar in het vervolg relaxed mee om kan gaan.

Tip 7: Adviseer jezelf

Jezelf adviseren? Ja! Doe alsof een vriendin om raad vraagt bij het volhouden van afvallen. Mag ze nog wel een keer opscheppen of niet? Zou ze wel een extra handje chips nemen of niet? Wat zou je zeggen tegen haar? Zeg dit nu tegen jezelf, adviseer jezelf.

Meer tips om blijvend af te vallen? Check ze hier!


     

0 reacties op: Met deze 7 tips houd jij afvallen wel vol
- SCHRIJF EEN REACTIE -
Skinnyminds - Het geheim van slanke mensen