Door Mieke | 05-09-2019

[podcast] Het geheim van slanke mensen

Aflevering 1 - Zo kom jij in de flow en val je als vanzelf af

Je kent die staat vast wel: afvallen gaat bijna als vanzelf. Je weet wat je moet doen en doet het zonder twijfel: een eetdagboek bijhouden, nee zeggen, compenseren, sporten. Je voelt je opgetogen, superieur bijna. Je hebt zelfvertrouwen en weet dat het goed is.

Dát gevoel van flow, duurt helaas niet eeuwig. Maar.... je kunt ervoor zorgen dat je flow steeds weer terugkrijgt. Oftewel dat je meer flow toevoegt aan je dagelijkse leven.

Mieke legt in deze eerste podcast uit hoe dat werkt. Gebaseerd op theorie van Mihaly Csikszentmihalyi, de ontdekker van flow. En Martin Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie.

 

Beluister de podcast hier: Kom in de afslankflow

 

Schema flow

In mijn podcast gebruik ik dit schema van Mihaly Csikszentmihalyi. Een heel duidelijk en handig schema waarin je snel ziet wat je te doen hebt om in de flow te komen. 

 

Meer weten? 

Klik hier voor de Tedtalks over flow van Mihaly Csikszentmihalyi en over positieve psychologie van Martin Seligman.

 


     

7 reacties op: [podcast] Het geheim van slanke mensen
- SCHRIJF OOK EEN REACTIE -Loes
Nu pas gelezen ! Wel heel fijn en stimulerend.

Annet
Hoi Mieke, afgelopen april was ik vrij en zat ik in een heerlijke flow. Zo jammer dat het op gegeven moment over was. Nu ik dit heb gehoord weet ik de oorzaak: toen had ik een uitdaging. Elke dag wandelen en elke dag een grotere afstand. Door weer aan het werk te gaan kwam de klad erin en verdween de flow. Ik ga het weer oppakken en hang mijn uitdaging op de koelkast.

Maret Wielenga
Ik weet nog heel goed hoe ik in de flow zat, inmiddels, net als Mieke, al meer dan dertien jaar geleden. Ik viel maar liefst vijftien kilo af in vijf maanden. Met Sonja Bakker om precies te zijn. Ik had toen al vaker wat halfslachtige pogingen gedaan. Dan lukte het weer om vijf kilo af te vallen, maar daar bleef het dan bij en na kortere of langere tijd zat die vijf kilo er ook zo weer aan. Dit keer lukte het om het iets langer vol te houden. De weegschaal gaf steeds een paar ons minder aan en ik begon er echt lol in te krijgen. Vanwege dit succes kreeg ik vertrouwen in de methode en in mezelf. Het ging mij gewoon lukken om op het streefgewicht, dat ik inmiddels al iets naar beneden had bijgesteld, te komen. Het ging, voor mijn gevoel, moeiteloos. Het hielp ook wel dat ik allerlei complimenten kreeg en dat ik me een stuk leuker kon gaan kleden. Tja, en toen was het opeens een beetje afgelopen. Ik bleef weliswaar met wat schommelingen netjes op gewicht, maar het werd gewoon en dat gevoel van flow verdween langzamerhand. Als ik dan weer eens een paar kilo erbij had vergaard was het een strijd tegen de calorieën om het eraf te krijgen. Toch lukt het nog steeds en toen ik me had opgegeven voor de bikinichallenge deze zomer, vroeg ik me eigenlijk af waarom. Ik realiseerde me dat ik al maanden niet eens op de weegschaal had gestaan. Ik had vanzelf wel door als ik me eens een paar dagen had laten gaan. Ik zag het meteen in de spiegel. Een paar dagen niet snoepen, de eetmeter van het voedingscentrum bijhouden en een keer extra naar de krachttraining, hielpen me weer op het goede pad. Wat heerlijk eigenlijk. Eindelijk niet constant aan het opletten, diëten, dit mag niet dat moet wel… Door al het gesport ziet mijn lijf er ook nog eens een keer goed uit. Niet zozeer in de flow, maar wel moeiteloos. Nu heb ik toch bedacht dat ik nog een paar kilo en daarmee wat centimeters kwijt zou willen. Ik heb namelijk vorige week een proefles buikdansen en burlesque gedaan. Burlesque is een soort striptease-dansen (geen paniek, het enige dat uitgaat zijn de lange handschoenen die bij de basisuitrusting horen). Dit is me toch leuk! Over flow gesproken. De twee uur die ervoor stonden waren omgevlogen voor ik er erg in had. En nu vond ik eigenlijk dat mijn bovenlichaam ten opzichte van mijn benen wat forser was. Het ziet er goed uit, maar ik denk dat het nog leuker kan en dat het met minder kilo’s ook letterlijk wat lichter gaat voelen. Qua motivatie is het dus niet zo dat ik ergens genoeg van heb, maar ik heb wel degelijk iets te bereiken. En niets te verliezen, behalve die kilo’s dan.

Janine
Go, go, go Mieke. Super leuk je zo te horen en heel inspirerend. Ga zo door!

Henriette
Ik ben de flow net weer een beetje kwijt. Herken je verhaal helemaal. Ga een nieuwe uitdaging bedenken. Super goed!

Ina
Ik ga je podcasts zeker volgen. Wil je ook een keer vertellen hoe jij precies bent afgevallen en meer nog, hoe je nu op gewicht blijft? Lieve groetjes uit Limburg

Jantine
Ik vind het moeilijk te onthouden wat je allemaal zegt. Heel interessant, maar veel. Misschien volgende keer met beeld?

Skinnyminds - Het geheim van slanke mensen