Afvallen zonder dieet?

Ben jij ook bezig met afvallen, voeding en calorieën? De één maakt zich het hele jaar druk, de ander alleen als de zomer eraan komt, maar we hebben allemaal dezelfde vragen. Hoe val ik snel af? Welke hypes zijn gezond? Waarom lukt het maar niet om op gewicht te blijven? Wat mag ik wel en niet meer eten? Kan ik ook afvallen zonder een dieet te volgen? En hoe zorg ik ervoor dat dat laatste vetrolletje ook nog weg gaat? Lees verder voor antwoorden en concrete tips om meteen te beginnen met afvallen zonder dieet! En zonder frustratie.

Afvallen door slank kiezen

Na het volgen van een dieet komt het verloren gewicht er vaak razendsnel weer bij. Ban je alle lekkere dingen uit je eetpatroon (chocola, wijn, kaasjes, koekjes, snacks), dan val je namelijk vrijwel altijd weer terug. Waarom? Omdat niemand een levenlang streng kan zijn.

De oplossing voor blijvend gewichtsverlies: Stop met afzien. Maak afvallen leuk. Stop met diëten!

Afvallen zonder dieet? Ja, het kan echt! Zorg dat je wél lekker eet, maar stop met overeten. Switch van al het lekkers, naar alleen het allerlekkerst. En creëer een slanke mindset waarmee je afvalt hoe snel jij wilt, maar bovenal waarmee je op gewicht blijft. Zonder dieet of extreem sporten. Maar met gewoon gezond verstand: precies hoe slanke mensen het ook doen.

Als jij denkt en doet (eet) als een slank persoon, dan word je een slank persoon. Dát is afvallen zonder dieet.

Hoe werkt dat dan? Keuzes maken als een slank persoon?
Doe hier een klein testje:
Stel er staan heerlijke soesjes op tafel, hoe denk jij? 

Keuze Gedachte Gedrag Gevoel
a. Ik wil dit nu, dus ik eet het, morgen is er weer een dag Opeten Balen of negeren
b. Ik wil dit, maar ik mag het niet, ik moet afvallen Niet/half opeten Frustratie of trots
c. Ik mag dit, maar ik wil het niet. Ik neem straks liever een glas wijn Niet opeten Prima, tevreden

Keuze a, noemen we dik kiezen. In principe wil je alles eten wat je lekker vindt. Gewoon omdat het kan. Of omdat je toch al zo druk en moe bent. Je bent waarschijnlijk niet gewend aan nee zeggen tegen lekkers. Dat vind je ofwel zonde (het is zo lekker), of een hele prestatie (ik was sterk, ik zei nee). 'Gewoon nee zeggen' omdat je helemaal niet zo heel gek bent op soesjes, omdat je vol zit, of omdat je liever wat anders neemt straks, komt niet in je op. Nee zeggen tegen chocola, kaas, wijn of soesjes doe je alleen als je 'aan de lijn bent'.

Keuze b, noemen we dieet kiezen. Je neemt niet (of een halve), maar je baalt er wel van. Voelt je vaak gefrustreerd als het om je eet-keuzes gaat. Waarom moet jij altijd opletten? Waarom kun jij ook niet gewoon lekkere dingen eten, dan doen anderen toch ook? Waarom moet jij altijd afzien... Slanke mensen die kunnen eten wat ze willen zonder aan te komen. Maar jij? Jij moet altijd streng zijn. 

Keuze c is de slanke keuze. Jij bent volwassen en maakt je eigen keuzes. Je mag alles eten wat je wilt, je kiest er alleen niet altijd voor, omdat je weet wat de consequentie is als je alles in je mond stopt. Je eet wel lekkere dingen als die voor jou echt een 9 of 10 waard zijn. Maar een soesje kun je nu best missen. Je bent niet bang iets tekort te komen: je geniet bewust van de dingen waar je heel erg van houdt. De rest vind je zonde van de kcal. Jij geniet vanavond liever van een glas wijn, zonder frustratie of schuldgevoel.

Verschil tussen dieet en slank kiezen

Het essentiële verschil is dus dat je alles mag eten, maar het niet wilt. Dat komt voort uit een keuze. Je eetgedrag overkomt je niet. Jij moet niets. Jij kiest voor wat jij zelf wilt, jij bepaalt zelf wat je eet en drinkt. En dus bepaal je ook je eigen gewicht. Hoe vaker je kiest voor ‘Ik mag alles en ik wil niet te veel eten’ in lastige situaties, hoe makkelijker het wordt. Je ervaart steeds minder situaties als lastig. Je bent op weg een nieuw automatisme te trainen.

Afvallen en op gewicht blijven kan heel leuk zijn. Je eet wat je wilt, maar je wilt niet langer te veel eten. Dat voelt compleet anders dan dat ‘niet mogen’ of ‘moeten’ doet. Jij hebt de touwtjes in handen. Waarschijnlijk moet je even wennen aan je nieuwe kennis en je nieuwe gedrag, maar je krijgt al snel een trots gevoel als je slank kiest. Ik weet zeker dat je je actiever en sterker zal voelen als je bewust goed voor jezelf zorgt.

Leren hoe jij kan leren slank kiezen?

 • Durf te dromen: bedenk wat je het liefste wilt bereiken. Wil je weer in die strakke spijkerbroek passen? Of makkelijk een sprintje trekken? Maak dat ideaalbeeld concreet in kilo’s en gevoel. Bijvoorbeeld: ik weeg 63 kilo en wandel heel relaxed in bikini over het strand.
 • Geniet én val af: Houd bij wat je eet op een dag en vergroot zo je kennis over gezond en slim eten & drinken. Ontwikkel een eigen basiseet- en drinkpatroon waarbij je onbezorgd geniet, (ook van chocola, chips, wijn en koekjes) afvalt en slank blijft.
 • Kies ‘ik mag, maar ik wil niet’ in lastige situaties: ontdek de kracht van slank kiezen. Pak de regie en zeg zonder frustratie nee tegen te veel eten (nóg een stukje verjaardagstaart/biertje/handje pinda’s/vul zelf maar in).
 • Voorkom emotionele eetdrang: val je aan op chocola of zoutjes als je gestrest bent? Stop! Sta even stil en bedenk wat je aan het doen bent. Ga terug naar de basis, naar het doel, naar datgene wat jij wil bereiken. Wil je dat nog steeds? Ja? Dan leg je de chocola of zoutjes weg.
 • Vervang drie dikke gewoontes door slanke gewoontes: bijvoorbeeld niet meer snoepen binnen een uur voor het avondeten, restjes weggooien (i.p.v. opeten boven de prullenbak).
 • Eet alles wat je wilt en kom niet aan: blijf slank kiezen en genieten. Je bent nu één van die slanke mensen.

Genieten van lekker eten én afvallen gaat heel goed samen

Afvallen met wijn en chocolade

Slanke mensen eten ook niet de hele dag worteltjes! Zo, dat is eruit. Ook slanke mensen genieten van chips & chocola en drinken wijn & bier. En het mooie is: dat kan ook en bij Skinnyminds mag dat ook! Bij Skinnyminds hebben we geen verboden middelenlijst. Als wij elke keer gaan zeggen tegen je wat je NIET mag eten, hou je dat niet lang vol.

Je bent niet de enige die een reep chocola helemaal op eet als je er eenmaal aan begonnen bent. Totdat je je een keer beseft: in plaats van de reep chocola, neem ik stukjes komkommer. En zo zit je elke avond aan de komkommer. Maar als je die reep chocola weer in de kast tegenkomt, hmm lastig om die te weerstaan. Bij Skinnyminds gaat het om het doorbreken van patronen. Dat betekent dat je niet elke keer als je zin hebt in chocola je de hele reep op eet, maar dat je net als slanke mensen één of twee blokjes chocola neemt. Het komt er dus op neer dat je datgene wat je het állerlekkerst vindt, niet vervangt door een snack waar weinig tot geen kcal inzitten, maar dat je er juist van geniet!

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor wijn. Je staat op een feestje en het is erg gezellig, maar na 2 wijntjes besluit je dat je het genoeg vindt geweest. Als de gastvrouw aan komt lopen en vraagt of je nog wat wijn wil en je bedankt vriendelijk, schreeuwen je vrienden nog net niet naar je: ‘het is vanavond een feestje, kom op nog eentje?! Doe niet zo saai!’.  

Vind je het lastig om wijn af te slaan op een feestje? Omdat je anders saai of ongezellig wordt gevonden? Ook hier ben je niet de enige in! Lees hier hoe je makkelijker die slankere keuze kan maken.

7 tips om blijvend af te vallen zonder dieet

Er bestaan twee toepasselijke spreekwoorden: ‘alle begin is moeilijk’ en ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst’. Voordat je begint met afvallen, moet je eerst een knop omzetten. ‘Ga ik het echt doen? Ja ik ga ervoor!’. Na twee weken ben je trots op jezelf dat je überhaupt begonnen bent en dat je het nu twee weken hebt volgehouden. Maar dan… hoe houd je het dan vol? En als die kilo’s minder worden op de weegschaal, hoe zorg je er dan voor dat dit na een maand nog steeds zo is? Lees hieronder de tips!

 • Allereerst is het goed om tevreden en blij te zijn als je daadwerkelijk voor slank hebt gekozen. Laat dit positieve gevoel vooral binnen, want dit motiveert alleen maar. Trots zijn op jezelf, geeft jezelf ook meer vertrouwen. Vertrouwen dat jij het over-eten de baas kan zijn!
 • Als je een keer wat meer eet dan je wilde, wees dan niet direct boos op jezelf. Als je een stuk taart neemt en later nog wat toastjes met brie, zal de wereld echt niet vergaan. Relativeer het: ‘Hoe erg is het precies? Wat betekent dit voor je toekomstige keuzes’. Het is maar een incident!
 • Je valt een kilo af als je 7000 kcal minder eet dan je verbrandt, maar andersom geldt dus ook: je komt pas een kilo aan als je 7000 kcal meer eet dan je verbrandt. Er is dus niets aan de hand!
 • Lukt het je na een tegenslag niet te relativeren en voel je je gefrustreerd en zwak? Denk dan aan je lange termijn doelen! Waar doe je het voor? Wat wil je bereiken?
 • Heb je geen idee waar je mee bezig bent of wat jouw doelen zijn? Ga dan even terug naar het begin. Pak een boekje en schrijf op wat jouw verlangen is. Waar word je enthousiast van? Voor welk doel pas jij je eetgedrag aan? Is dat om weer in dat mooie zomerjurkje te passen of om niet meer hijgend op school aan te komen als je je kinderen wegbrengt? Schrijf je doelen op en pak het boekje er regelmatig even bij.
 • Vier je successen! Maak een lijst met al je successen: groot en klein. Schrijf er elke week minimaal twintig op. Het gaat dan niet alleen om je resultaat op de weegschaal, maar ook om de stappen die je zet in het proces, zoals het feit:
  • dat je meer inzicht krijgt (hé, ik eet omdat ik moe ben)
  • dat je begrip hebt voor jezelf (ik verander heus niet van de ene op de andere dag)
  • dat je een fout herkent en dat je daarvan leert (nu had ik weer een perfectionistische gedachte, dat doe ik de volgende keer anders)
  • dat je steeds vaker nee zegt zonder frustratie (ik kies veel vaker alleen voor het allerlekkerste)
 • Heb je het gevoel dat je alles alleen moet doen? Praat erover met je partner en/of vrienden. Lees ook de verhalen van andere afvallers om je te blijven motiveren.

Wil jij snel afvallen?

Je schrikt! Dat feestje is over drie weken al. Daarvoor wil je echt nog wel twee kilo eraf. Wat nu? Allereerst is het belangrijk om te weten dat je jezelf niet moet uithongeren, echt, dat heeft geen zin. Dit ga je namelijk niet lang volhouden.

Ga dus niet crash diëten. Je bent bezig met crash diëten als je als vrouw niet meer dan 1200 kcal eet en als man niet meer dan 1700 kcal. Hierbij bestaat het risico dat spierweefsel wordt afgebroken in plaats van vetweefsel en dat is nou net niet de bedoeling!

Onthoud daarnaast dat het onmogelijk is om in één week vijf kilo af te vallen. Je valt namelijk één kilo af als je 7000 kcal minder eet dan je verbrandt. Als je in één week vijf kilo wil afvallen moet je dus 35.000 kcal minder eten dan je verbrandt.

Wat kan je dan wel doen?

Eet elke dag iets wat je héél lekker vindt. Geef al je happen cijfers en eet alleen nog de achten, negens en tienen zijn. Als je dit mag, maakt dit het makkelijker om al het lekkere af te slaan. Je denkt dan: ik hoef dit chocolaatje niet, want ik neem vanavond wat chips. Zeg nu iets vaker nee dan je gewend bent.

Als je denkt dat je heel erg honger hebt, drink dan even een glas water of een kop thee. Vaak geeft dit al weer een verzadigd gevoel. Heb je echt heel erg honger? Neem dan een ei of een bakje yoghurt. Hier zitten veel eiwitten in, dus dat is prima.

Ga sporten! Door te sporten voel je je sterker, krachtiger en positiever. Dat maakt gewoontes doorbreken en nee zeggen tegen overeten makkelijker! Je kan er natuurlijk voor kiezen om een stuk te wandelen, te hardlopen of te zwemmen, maar denk ook eens aan andere opties. Bijv. touwtje springen of traplopen. Hier verbrand je in korte tijd ook veel kcal mee. Let wel op, door alleen te sporten verandert er weinig. Het allerbelangrijkste is om verandering in je eetgedrag aan te brengen.

Wil je snel afvallen na een zwangerschap? Lees dan hier wat je kan doen.

Afvallen voor de zomer

Met je bikini of badpak paraderen op het strand, iets wat jij jezelf nog niet ziet doen, maar eigenlijk wel heel graag wil? Dat jij je weer lekker voelt in dat zomerjurkje? Maar goed dan moeten er eerst nog wel een paar kilo’s af, bedenk je. Hoe?

Bedenk eerst waarvoor je wil afvallen, wat is jouw doel? Is dat inderdaad om in de zomer weer in die bikini op het strand te durven lopen? Als je een doel hebt waar je enthousiast van wordt, kom je eerder in beweging. Uiteraard is het belangrijk dat je gemotiveerd bent en je noodzaak ziet om te kunnen veranderen.
Vervang vervolgens drie dikke gewoontes door slanke gewoontes. Bedenk wat je anders kan doen, bijv. in het vervolg niet meer twee keer opscheppen, of de restjes niet meer boven de prullenbak opeten. Ga daarnaast voor een gezond en slim basiseetpatroon.

Kom in beweging!

Sporten zorgt ervoor dat je je fit voelt en dat maakt je positiever. Zo kun je ook nog eens makkelijker gewoontes doorbreken en nee zeggen tegen overeten, mooi meegenomen toch? Probeer om ongeveer drie keer per week te bewegen. Bel een vriend of vriendin op en ga samen sporten, want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat met anderen afvallen veel effectiever is dan in je eentje ploeteren.

Samen sporten is veel effectiever dan in je eentje ploeteren

Geef al je happen een cijfer.

Je eet alleen nog achten, negens en tienen. De rest laat je staan. Je wil veel liever zelfverzekerd in dat jurkje op het strand lopen! Noteer alles wat je eet, dus ook dat zesje die er een keer tussen is geglipt of je vinger door de nutellapot. Alles bijhouden kan je makkelijk doen in de Eetmeter van het voedingscentrum.  
Noteer wat je op een lastig moment denkt en zegt tegen jezelf. Hierdoor krijg je beter inzicht in je ‘normale’ excuses en overtuigingen. Wees die excuses de baas: is er een verjaardag, ben je moe of verdrietig: denk aan je doel!

Slanke mindset

Ga voor die slanke mindset en zet door! En ga je eenmaal op vakantie? Blijf alert op je eetgedrag. Als je de alarmbellen in je hoofd hoort afgaan, luister daar dan naar en wees bewust wat je in je mond stopt. 

Voel je lekker in je vel!

Suiker, e-nummers en superfood, weet jij ook niet wat je ermee moet?

Bijna nergens bestaan zoveel fabels en misverstanden over als over voeding. Je wordt er mee doodgegooid. Als je avocado intypt bij google vind je meerdere links naar artikelen waarin de avocado als een soort superfood wordt beschouwd. Wat zijn dat eigenlijk superfoods? Gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras, chiagras; het wordt allemaal onder die zogenaamde ‘superfoods’ geplant.

Superfoods zouden producten zijn die allerlei positieve effecten hebben op onze gezondheid door een hoog percentage aan goede voedingsstoffen en antioxidanten, zo zegt het Voedingscentrum. Maar geclaimde gezondheidseffecten zijn over het algemeen niet wetenschappelijk onderbouwd. Volgens het Voedingscentrum bestaan er geen superfoods, omdat niet één voedingsmiddel alle essentiële voedingsstoffen kan leveren die het lichaam nodig heeft. Sterker nog: bij een te grote hoeveelheid inname kunnen juist weer klachten als misselijkheid en overgeven ontstaan.

Voedingshypes

Er bestaan nog veel meer voedingshypes. Radar heeft een paar van de meest hardnekkige voedingshypes onderzocht met behulp van een voedingswetenschapper en een voedingsdeskundige.
Ook omtrent brood bestaan veel fabels. Je zou er dik van worden, dus je zou alleen nog maar speltbrood mogen eten. Terwijl brood juist veel belangrijke voedingsstoffen en weinig kcal bevat. Behalve in wit brood zitten er veel vezels in brood. Daarnaast bevat brood koolhydraten, eiwit, vitamine B, jodium en ijzer. Bovendien staat volkoren brood ook gewoon in de schijf van vijf! 

Suiker

Ook over suiker wordt veel geschreven. Fabrikanten adverteren ermee dat hun product geen suiker bevat, maar stevia en dat zou veel beter moeten zijn. Stevia is een zoetstof met E-nummer 960. Tuurlijk is het voor veel mensen beter om minder suiker te eten, maar dat betekent niet dat we helemaal geen suiker meer mogen eten. Bovendien zit suiker ook in fruit en groenten en in deze producten zitten ook andere belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam. Een andere vervanger voor suiker is aspartaam. Dit is net als Stevia een E-nummer (E951). Hoewel je hier meer van mag hebben dan stevia, namelijk 10 keer zoveel, zijn mensen vaak toch huiveriger om aspartaam te consumeren.

E-nummers

Over E-nummers wordt trouwens ook veel geschreven en vaak is dat negatief. Zo zouden E-nummers schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat is onzin, als een E-nummer schadelijk zou zijn, zou het geen E-nummer mogen heten, zegt hoogleraar innovatie voeding gezonde Fred Brouns. E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan: conserveringsmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers. Echter zitten sommige E-nummers al standaard in producten uit de natuur als tomaten en eieren. Je hoeft je dus niet druk te maken over die E-nummers!

Als je iets leest over voeding, neem het dan niet meteen aan, maar onderzoek het eerst. Twijfel je? Raadpleeg het Voedingscentrum!

Regie op je eetgedrag

Niks is zo fijn als regie op je eetgedrag. Wetende dat je zelf de touwtjes in handen hebt en dat je geen schuldgevoel meer hoeft te hebben. Het klinkt zo mooi, maar makkelijk is het niet. Veel mensen denken dat slank kiezen min of meer automatisch gaat als je op gewicht bent, maar misschien is het moeilijkste nog wel op gewicht blijven, want je gaat snel weer terug in je oude gewoontes.

Als je deze oude (dikke) gewoontes weet te achterhalen ben je al een heel eind. Schrijf ze op, elke keer als je je ‘schuldig’ maakt aan zo’n oude gewoonte, ben je er dan sneller van bewust. Maar (!) ook dan gaat bewust nee zeggen nooit helemaal zonder moeite. Maar het kan wel zonder frustratie, zonder ‘arme ik’. Zo werkt de regie (her)pakken op je eetgedrag: je accepteert dat je het soms moeilijk hebt, je zegt af en toe nee tegen eten dat je wel lekker vindt of waar je wel zin in hebt en je bent trots op je keuze. Je kiest niet meer alles, maar wel het allerlekkerste! Je voelt je vele malen beter door nee te zeggen tegen overeten.
Regie op je eetgedrag levert je zoveel meer op dan toch opeten! Dat werkt precies hetzelfde als je al slank bent.

Slanke mensen zullen het qua voeding even iets rustiger aan doen als hun broek of jurk net wat strakker zit dan normaal. Het gebeurt niet vaak, maar na een vakantie, kerst of oud & nieuw, komt het nog wel eens voor. Zij zullen een paar dagen wat vaker nee zeggen zonder te veel moeite.
Vergeet niet dat het ook tijd kost om een gedragsverandering blijvend te veranderen. Dit kan namelijk tussen de 30 en 111 dagen duren.

Gedragsverandering kan tussen de 30 en 111 dagen duren

Om het makkelijker te maken kan het opstellen van een plan daarbij helpen. Stel jezelf de volgende vragen en schrijf de antwoorden op!

 • Wat waren je successen tijdens het afvallen?
  Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld: het nee zeggen tegen een tompouce, het bereiken van 5 kilometer hardlopen of je zelfverzekerd voelen in dat zomerjurkje.
 • Welke eye-openers zijn je bijgebleven?
 • Wat zijn jouw alarmbellen? Waaraan merk je dat de regie je kan ontglippen?
  Bijvoorbeeld: stoppen met sporten, joggingbroek niet meer uittrekken, binnen blijven, administratie stapelt zich op.
 • Welke acties ga je direct oppakken als je jouw alarmbellen hoort?Bijvoorbeeld: bijhouden wat je eet, happen een cijfer geven, afspreken met vrienden, opschrijven hoe je je voelt, rondje (hard)lopen.

Onthoud dit plan en kijk er regelmatig naar. Je kan het bijvoorbeeld op een opvallende plek hangen, waar je elke dag langs loopt. Vraag een vriend/vriendin of partner om maandelijks naar de stand van zaken. Dit zal je motiveren! Extra tip: mail jezelf tweewekelijks met een aantal confronterende vragen.

Zo krijg je dat laatste vetrolletje ook weg

Veel mensen die afvallen blijven zitten met een laatste vetrolletje. Een hardnekkig ding wat maar niet weg wil. Lastig, want plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk. En het doen van buikspieroefeningen helpt ook niet.

Zolang er nog vet op je buik zit, kan je je buikspieren trainen tot je een ons weegt, maar het vet op je buik zal niet verdwijnen door het doen van buikspieroefeningen. Je moet eerst die vetlaag weghalen en dan heeft het zin om je buikspieren te trainen.

Het lastige met zo’n laatste loodje is dat het niet snel weggaat en gauw weer zou terugkomen. Als je echt een plattere buik wil, is minder eten vaak essentieel. We kunnen het helaas niet leuker maken dan het is. Echter moet je jezelf wel de vraag stellen of je dat de moeite waard vindt. Als je al veel minder eet dan je voorheen deed, wil je dan nog minder gaan eten?

Als je dit de moeite waard vindt, weet je wat je te doen staat: (nog) strenger kijken naar je eetpatroon, meer bewegen en doorzetten.

Accepteer je dan toch die laatste vetrol? Ook dat is goed. Doe waar jij je goed bij voelt! Maar stop met klagen en ergeren, pas dan verdwijnt ook dat vetrolletje uit je hoofd!  

Wie werken jou tegen bij het afvallen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat bepaalde mensen je niet stimuleren om af te vallen. Je partner die bijvoorbeeld zegt 'voor mij hoef je niet dunner te worden' of je vriendin waarbij je op visite bent zo aandringt 'neem toch dat extra chocolaatje'. Maar er zijn ook stemmetjes in je hoofd die je tegen werken.

Afslanktypes

Bij skinnyminds hebben we deze stemmetjes uitgewerkt in zogenoemde 5 soorten saboteurs, afslanktypes: De Prinses, De Erkenningsjunk, Het Genie, De Perfectionist en De Angsthaas. Meestal herken je van alle vijf de saboteurgedachten wel iets bij jezelf, maar vaak heb je één of twee saboteurs die wat prominenter aanwezig zijn. Welke van de saboteurs herken jij bij jezelf?

De Prinses
De Prinses heeft er niet zoveel zin in: 'Dat gedoe met eten altijd.' De prinses kan het bestl, maar nu even niet, morgen begint ze echt. De prinses is snel tevreden: als er 2 kilo af is, weet ze dat ze het kan en verdwijnt de motivatie. 
Typisch een prinses: 'Een half uur gespind en er is geen gram af... pff als het zo moet dan heb ik er geen zin meer in.'

De Erkenningsjunk
Voor de Erkenninsjunk is erkenning van anderen een eerste levensbehoefte; hij wil gewaardeerd worden. En daar is hij vaak zo druk mee bezig dat zijn eigen gevoelens en behoeftes vergeten worden. De Erkenningsjunk denkt voor de ander: 'zij vinden mij vast truttig of onzeker nu ik afval, dus ik neem wel wat te eten'. 

Het Genie
Het Genie weet alles al over afvallen. Hij heeft het allemaal al eens geprobeerd, zonder blijvend resultaat. Alle diëten zijn waardeloos en de voedingsindustrie zou niet overal suiker in moeten stoppen, dat zou schelen. Dat het afvallen niet lukt, is nooit zijn eigen schuld. Een typische genie zou zeggen: 'Mijn man eet elke avond chips op de bank: hij houdt geen rekening met mij'. 

De Perfectionist
De Perfectionist doet het nooit goed genoeg; hij mag helemaal geen fouten maken, het kan altijd beter. De eigenwaarde van de Perfectionist is gekoppeld aan zijn resultaten op de weegschaal. 'Ik wil meer regels en tips: wat moet en mag ik nu precies eten?'. Hij durft niet te vertrouwen op zijn eigen oordeel en neemt daardoor geen volledige verantwoordelijkheid voor zijn eetgedrag.

De Angsthaas
De Angsthaas twijfelt of hij wel moet beginnen, draalt, doet het een beetje, probeert half. Hij is (onbewust) bang dat afvallen voor hem niet is weggelegd en heeft daarom last van faalangst: 'Afvallen? Mijn hele leven lang opletten? Dat lukt me nooit.'. De Angsthaast ziet te veel beren op de weg, hij ziet op tegen verandering en blijft liever veilig zitten waar die zit. 

Herken je geen van de saboteurs in jezelf? Dan spelen jou júist allerlei saboterende gedachten parten: de Prinses heeft geen zin om er echt over na te denken, de Perfectionist wil geen mindere kant van zichzelf onder ogen zien, het Genie vindt het onzin, de Erkenningsjunk is bang voor het oordeel van anderen en de Angsthaas ziet dit als het begin van een heilloze weg, hij begint er niet aan. 

En? Weet jij nu welke afslanktypes de boel nog wel eens willen saboteren?
Of vind je het nog lastig?
Doe dan de test

Eerste hulp bij emoties benoemen: de Emo-meter

Een handig hulpmiddel om te achterhalen wat je voelt is de Emo-meter. De Emo-meter gaat uit van de kracht van je intuïtie. Je zet hem in als je last hebt van overeetdrang of saboterende gedachten en als je wilt achterhalen wat er werkelijk speelt. Pak een pen en papier en schrijf op wat er door je hoofd schiet. Wat komt er intuïtief in je op als je de vier basisemoties langsloopt? Alles is goed! 


Actie 1: Doe de Emo-meter

De spelregels

 • Het gaat erom intuïtief antwoord te geven: het hoeft zeker niet rationeel waar te zijn wat je opschrijft. Durf ongenuanceerd te zeggen of schrijven wat er in je opkomt. 
 • Je moet het snel doen. Niemand hoeft het te lezen, alle niveaus (gedachten en emoties) mogen door elkaar. Het is nooit goed of fout. 
 • Denk er niet verder over na. Het is een momentopname, over een halfuur komt er wellicht iets anders uit. 
 • Wees het liefst zo simpel en duidelijk mogelijk in je antwoorden. 

Beantwoord de vragen hieronder net zo vaak als nodig (soms heb je geen antwoord op een van de vragen, soms wel tien). Pas als je intuïtief geen (nieuwe) antwoorden meer hebt, ga je door met de volgende vraag. Als je dus heel bewust gaat nadenken over of zoeken naar antwoorden, kun je direct verder. 

De vragen

 • Ik ben boos omdat...
 • Ik ben boos omdat...
 • Et cetera
 • Ik ben er bang voor dat...
 • Ik ben er bang voor dat...
 • Et cetera
 • Ik ben bedroefd omdat...
 • Ik ben bedroefd omdat...
 • Et cetera
 • Ik ben blij omdat... 
 • Ik ben blij omdat... 
 • Et cetera

Actie 2: Accepteer je gevoel

Zucht diep en lees je antwoorden eens rustig door. Dit is wat je op dit ene moment, nu, in je leven voelt (of denkt). Het zij zo. Het is niet fout, niet goed, niet per se leuk of stom. Deze gevoelens (of gedachten) maken geen ander, slechter of beter mens van je. Ze zijn er. En dat is oké. Je hoeft er nu niets mee te doen; ervaar en accepteer dit moment. Het is zoals het is. Blijf een paar minuten diep (vanuit je buik) in en uit ademen en ervaar waar je deze emoties en gedachten in je lichaam voelt. Laat ze toe. 

Het effect

Zeker bij mensen die geen idee hebben wat er speelt en die toch vaak overeetdrang voelen, kan de Emo-meter heel verhelderend werken: bij overeetdrang spelen gevoelens altijd een rol.

Inhoudsopgave Afvallen zonder dieet